2008. november 30., vasárnap

Fehércsokis blondie



Ma, advent első vasárnapján készítettem ezt a süteményt. Nagy áttörésnek számít nekem, mert először készítettem külföldi honlapról receptet, természetesen a szükséges változtatásokkal. Meg voltam szorulva: szerettem volna valami fehér csokoládés süteményt csinálni, de semmi olyan magyar nyelvű receptet nem találtam, amit szívesen kipróbáltam volna. Olvastam viszont (Stahl Juditnál) az amerikai brownie egy változatáról, a blondie-ról, ami fehér csokoládéval készül. A végeredmény osztályon felüli. Nemhiába kommentelik a külföldi honlapon a receptet azzal, hogy olyan, mint az étteremben... Rég ettem ilyen finom süteményt!


Fehér csokis blondie

Hozzávalók:
2 csésze teljes kiőrlésű. tönkölyliszt
1 tk sütőpo
1/4 tk szódabikarbóna
1/4 tk só
1 csésze durvára tört dió
2/3 csésze növényi margarin megolvasztva
1 csésze nádcukor
1 ek étkezési keményítő
1 tk vaníliapor
1 csésze reszelt vegán fehér csokoládé (Napfényes cukrászat)

Minden hozzávalót összekevertem, és egy kikent 20x40 centis tepsibe nyomkodtam. (A tészta morzsás állagú) 160 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem. Mikor kész lett, nagyon puha volt, nem is lehetett szeletelni, csak pár perc múlva, azonban a kiszedéshez szükség volt vagy 10 percre, addigra jól megkeményedett.

Forrás: www.recipezaar.com

4 megjegyzés:

  1. Látod, nem is olyan nagy fakszni angolusból főzni!:-)) A "pulykás" recept megvan ám már félig, csak még nem jutottam a végére mert mindig bealszom esténként...:-((

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!

    Nagyon-nagyon klassz a blog! Lehet receptet "kívánni"? Mézes sütit szeretnék sütni, reformosan még nem próbáltam.
    Egyelőre csak egy ilyen receptet találtam:
    - 25 dkg rozsliszt (teljes kiörlésű)
    - 0,5 l méz
    - 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
    - szegfűszeg
    - fahéj
    - citromhéj

    Elkészítés:
    A felangyosított mézet alaposan kidolgozzuk a liszttel, szódabikarbónával és a fűszerekkel. Egy éjszakára pihentetjük.
    Másnap ujjnyi vasatgra nyújtjuk, formákra szaggatjuk, kivajazott, lisztezett tepisbe helyezzük.
    Félbevágott mandulákkal kirakjuk.
    Előmelegített 150 fokos sütőben sütjük 12-15 percig.

    Szerintetek?

    Köszi szépen: Viki

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Nagyon-nagyon klassz a blog!
    Lehet esetleg kérdésem is? Mézes sütit szeretnék sütni, reformosan még nem próbáltam.
    Egyelőre csak ezt az egy értelmes receptet találtam:
    Reform mézes
    - 25 dkg rozsliszt (teljes kiörlésű)
    - 0,5 l méz
    - 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
    - szegfűszeg
    - fahéj
    - citromhéj

    Elkészítés:
    A felangyosított mézet alaposan kidolgozzuk a liszttel, szódabikarbónával és a fűszerekkel. Egy éjszakára pihentetjük.
    Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, formákra szaggatjuk, kivajazott, lisztezett tepisbe helyezzük.
    Félbevágott mandulákkal kirakjuk.
    Előmelegített 150 fokos sütőben sütjük 12-15 percig.

    Mi a véleményetek?

    Köszönöm szépen: Viki

    VálaszTörlés
  4. Szia, Viki!

    Így első olvasatra az az elképzelésem erről a receptről, hogy igencsak "falós" (nagy, vastag) darabok lesznek belőle, és frissen alighanem kemények is (de idő kérdése, és megpuhulnak). Számomra a 0,5 liter méz borzasztó soknak tűnik (pedig nincs mellette más folyékony összetevő, tehát nem elírás lehet), de elképzelhető, hogy csak azért, mert nem vagyok édesszájú. Persze lehet, hogy tévedek, a kipróbálás lenne a biztos...

    Egy vegán mézes receptet találsz Veránál is.

    Nálam meg ez a bevált családi recept. Különlegessége, hogy nem kell várni rá, hogy puhuljon.
    Már így is reformos, idén a tojást is megpróbálom helyettesíteni benne 3 evőkanál őrölt lenmag és 1,5 dl víz keverékével, meg kevés vízzel elkevert mézzel kenni a tetejét. Ha megcsináltam, mindenképp megírom, hogy milyen lett :)

    Bármelyik receptet is választod, jó sütést, és remélem, kedvedre való lesz a végeredmény!

    Dulmina

    VálaszTörlés